top of page
Zoeken

Ontdek de diepere betekenis van jouw levenspad: tijd om bewust te worden!


Er komt een moment in het leven dat we verlangen naar een dieper begrip van ons bestaan. We stellen onszelf de intense vraag: wat is mijn plek geweest in dit leven? Het is een intrigerende vraag waar we allemaal naar antwoorden zoeken, of op zijn minst meer grip op willen krijgen. Is ons leven maakbaar, hebben we zelf de touwtjes in handen, of worden we simpelweg geleefd door het lot? Is alles wat op ons pad komt voorbestemd door het universum?


Veel mensen zullen zeggen dat ze niet bezig zijn met dit soort vraagstukken. Ze hebben genoeg andere zaken aan hun hoofd en denken niet diep na over hun eigen identiteit. Ze zijn druk bezig met het leven zelf, verantwoordelijkheden nakomen en handelen zoals van hen verwacht wordt, zelfs op gevorderde leeftijd... Maar zelfs deze drukbezette mensen hebben af en toe een moment waarop ze voor zich uit staren. Een moment waarop ze even loskomen van de dagelijkse beslommeringen en geconfronteerd worden met de prangende vraag: wie ben ik eigenlijk echt? En waar gaat mijn leven werkelijk over? Deze momenten zijn schaars, wanneer ze zichzelf toestaan te ontspannen en de stress van het dagelijkse leven los te laten.


Als biografisch filmmaker zie ik dat mensen naarmate ze ouder worden, vaker van zulke momenten ervaren. Het is niet verwonderlijk, gezien de tikkende klok. De tijd die achter ons ligt wordt geleidelijk groter dan het vooruitzicht. Dit kan angstaanjagend zijn. Maar sommige mensen vinden er juist troost in, denkend dat het dan allemaal voorbij is. Of ze zeggen: "Het is goed geweest." De dood wordt meer gezien als een vriend dan als vijand, omdat deze hen verlost van de aardse lasten die ze met zich meedragen. Velen herkennen zich hierin. Het leven heeft veel van hen geëist en vaak hebben ze niet begrepen welke verhalen er verscholen liggen in al die gebeurtenissen. Als biograaf zie ik dit als een gemiste kans. Het ontrafelen van de zwaarte die je op je levenspad tegenkomt, kan juist lichtheid brengen. En dat is nu precies wat het schrijven van een reflectieve biografie zo mooi maakt.


Maar hoe pak je zoiets aan? Waar begin je als je jouw levensverhaal wilt schrijven? Doe je dat puur voor jezelf, of mogen anderen er ook een inkijkje in nemen? En als anderen het mogen lezen, wil je dan alles met hen delen? Schrijf je over de prestaties die je hebt geleverd, of juist over de bijzondere ontmoetingen die je hebt gehad? Welke rol heeft gezondheid gespeeld in jouw leven? Hoe ontdekte je de liefde (of juist niet)? Zodra je begint aan een biografie, kom je voor dit soort vragen te staan. Het is een creatief proces dat vraagt om introspectie en zelfreflectie.


Zelf ben ik het eens met talloze wetenschappers, zoals Ab Dijksterhuis, die stellen dat het grootste deel van onze handelingen en ons zijn plaatsvindt op onbewust niveau. Slechts ongeveer 5% gebeurt bewust. Wat zo prachtig is aan het werken aan een reflectieve biografie, is dat dit kleine bewuste deel kan groeien. Door terug te graven in je verleden en eindelijk de diepere betekenis van bepaalde gebeurtenissen te ontdekken, zoals die onvrijwillige werkloosheid, de gemiste jeugdliefde, de ziekte die op je pad kwam en de daaropvolgende wonderbaarlijke genezing, de gedwongen verhuizing, de gemiste promotie, de studiekeuze die achteraf niet zo juist bleek te zijn, de ongeplande zwangerschap, die reis naar een verre bestemming, die keer dat je bedrogen werd of dat je zelf een misstap beging, en zelfs je verliefdheid op de verkeerde persoon... In al deze verhalen schuilt meestal een diepere betekenis. Elke handeling die je ooit in je leven hebt verricht, heeft op de een of andere manier een reactie uitgelokt.


Het schrijven van je biografie zal je helpen om het bewuste deel van je kijk op het leven te vergroten. Ik verzeker je dat je daar altijd beter van wordt. De tijd die je eraan besteedt, kan wel eens de beste investering in jezelf zijn die je ooit hebt gedaan.


Heel goed mogelijk dat je bij deze tekst herkenning voelt en dat je er al mee bezig bent. Of misschien voel je net die extra duw in je rug. Hoe dan ook de bal ligt bij jou. Ik zou zeggen: ontdek de waardevolle lessen en inzichten die je leven heeft gevormd. Ga op een creatieve reis naar binnen en schrijf je reflectieve biografie. Het is een kans om jezelf beter te begrijpen, te groeien en de diepere betekenis van jouw levenswandel te omarmen. Investeer in jezelf en laat je levensverhaal een bron van wijsheid en inspiratie zijn voor anderen. En als je het allemaal op schrift hebt gesteld is het helemaal interessant om dit in een eigen verteld verhaal vast te laten leggen op film. En dan zit je goed bij ons.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page