Zoeken

Recensie biografieën Xi Jinping

Leen Vervaeke schreef deze boekenrecensie op

hoe xi echt denkt BOEKRECENSIE
.pdf
Download PDF • 432KB

6 oktober 2022 in de Volkskrant


De kwaliteitskrant die de Volkskrant mag heten levert in haar zaterdag edities regelmatig mooie boekrecensies. Op 6 oktober '22 kreeg de Chinese leider Xi Pinjing de nodige aandacht: maar liefst drie biografieën komen er uit. Journaliste Leen Vervaeke schreef er een recensie over en scoorde de boeken vrij mager. De kop van het artikel luidt:


Hoe Xi nu ècht denkt, dat is nog steeds een mysterie, blijkt uit drie nieuwe biografieën.


Omdat alles wat met biografie te maken heeft meteen mijn aandacht trekt, dook ik er in en ontdekte dat haar waardering sterk blijkt af te hangen van de mate van voorspelbaarheid van de man om wei het hier gaat. Dat blijkt ook al uit de headline die ze voor haar artikel gekozen heeft.


Mijn vraag aan Leen Vervaeke zou dan ook zijn in hoeverre iemands voorspelbaarheid een belangrijke pijler is voor een biografie. En hoe zwaar die meeweegt in de rating van haar recensie....


Naar mijn idee moet een biografie vooral een waarheidsgetrouw beeld opleveren van iemands identiteit, zijn of haar levensverhalen, de daarmee samenhangende levensloop en de onderbouwing daarvoor. Dat is in ieder geval hoe ik zelf biografische films maak voor DeFilmVanJeLeven.


Ik heb dit punt via de social media onder de aandacht gebracht om de algemene meningen over dit onderwerp te peilen.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven