top of page
Zoeken

Reflecties op het creëren van een persoonlijke filmAls je begint met het voorbereiden van de film van je leven komen er heel wat vragen op je af. Het is daarom goed om vooraf na te denken over het profiel dat je over jezelf wilt achterlaten. Wat wil je laten zien aan de kijkers? Wil je de nadruk leggen op je prestaties en successen? Wil je juist laten zien hoe je bent gegroeid en hebt geleerd van moeilijke situaties in je leven? Wil je tonen waar je dankbaar voor bent? Genoeg om over na te denken.


Inmiddels merk ik dat als je te veel nadenkt dit ook weer niet altijd positief uitpakt. Het kan nogal voor verwarring zorgen. Daarom geef ik dit advies, denk na over het volgende: stel het moment is aangekomen dat je het tijdelijke voor het eeuwige gaat inruilen, je ligt op je sterfbed en je laatste 24 uur breken aan. Je pakt dan je usb stick waar de film van je leven op staat en je draait die film af. Wat zou er nodig zijn voor jou om die film, op dat moment, met een big big smile te bekijken....? Laat deze even indalen.


Praktische dingen waar je aan kunt denken zijn: welke selectie zou geschikt zijn van de vele episodes in je leven, welke specifieke levensgebeurtenissen mogen erin worden opgenomen? Denk hierbij aan momenten die belangrijk zijn geweest voor je persoonlijke ontwikkeling, ervaringen die je hebben gevormd tot wie je nu bent, je avonturen, de liefdes in je leven, de uitdagingen die je hebt overwonnen.


Een ander afweegpunt is degenen die de film zullen gaan zien. Wie krijgen toestemming? Als je de film maakt voor je familie en vrienden, kun je bijvoorbeeld meer nadruk leggen op persoonlijke gebeurtenissen en herinneringen die jullie samen hebben gedeeld.


Een andere invalshoek is de diepgang van de film. Je kunt ervoor kiezen om de film luchtig en licht te houden, maar je kunt ook dieper ingaan op gebeurtenissen die zwaarwegender zijn geweest in je leven. Het is belangrijk om hierbij je eigen grenzen geven en te kiezen voor wat goed voelt voor jou. Als je ervoor kiest om zwaardere onderwerpen aan te snijden, kun je daar ook bij laten zien hoe je hiermee bent omgegaan en op welke manier het je sterker heeft gemaakt.


We maken het nogal eens mee dat mensen het lastig vinden om aan een film over hun leven te beginnen omdat hun leven nogal zwaar aanvoelt. Het is belangrijk om te beseffen dat nare episodes juist kunnen bijdragen aan een interessante en uiterst persoonlijke film. Je kunt er voor kiezen om deze gebeurtenissen te relativeren of selectief te zijn over welke je wel en welke je niet uitweidt. Wij zeggen dan: kies vooral wat goed voelt voor jou en waartoe je vanuit emotioneel draagvlak in staat bent het te onderbouwen.


De film van je leven kan werkelijk een prachtige nagedachtenis zijn voor jezelf en je dierbaren op het moment dat je er ooit niet meer zult zijn. Het zou zonde zijn als je je laat ontmoedigen door de schaduwwolken in het leven. Natuurlijk hebben sommige mensen daar meer last van dan anderen. Het leven op zich heeft op welke manier dan ook een bestaansrecht en het verhaal wordt interessant en waardig als jij vertelt hoe dat voor jou gewerkt heeft.


Zelfs in een tijd als deze waarin veel mensen hun ellende niet overziet en waarin zelfs de trend naar suïcide onder jongeren verontrustend hoog blijft, staan we achter dit standpunt. Wij zullen hoe dan ook iedereen aanmoedigen om na te denken over het nut van zo'n film.


Onze rol als biograaf is om iedereen die een biografische film van zijn of haar leven wenst te begeleiden in het proces. We snappen heel goed dat de film verhaalstechnisch interessant en boeiend gemaakt mag worden door authentieke verhalen. We begrijpen ook dat het een bepaalde waardigheid moet uitstralen en heel goed in overeenstemming moet zijn bij hoe de persoon die zijn of haar verhaal vertelt, er in staat.


De mensen die deze keuze maken gaan in ieder geval zelf beter dan ooit begrijpen waar hun even over ging en zal gaan. En op welke manier zij het waard geweest zijn de hoofdrol in hun eigen bestaan te vervullen.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page