Zoeken

Wanneer ben je een goede biografisch interviewer?

Bijgewerkt op: 14 sep.

Om een waarheidsgetrouwe en overtuigende biografische film van een particulier te maken moet je van goede huize komen. Ook moet je als professional zelf het nodige in huis hebben. In de eerste plaats is dat een stevige dosis interesse in wat mensen beweegt. Empathisch vermogen. Verder is het bekend zijn met de vakgebied Biografiek en Journalistiek een sterke pre. Bijna overbodig te vermelden, maar je moet goed kunnen interviewen en wel in de stijl die past bij dit genre.De kracht van stilte


Wat dat laatste betreft kunnen we stellen dat het echt niet alleen een kwestie is van juiste soort vragen stellen. Onze ervaring leert dat ook de kunst van het zwijgen in ruime mate beheerst moet worden. Dat houdt in dat je na een vraag ruimte geeft aan de persoon die tegenover je zit, zonder nerveus te worden van stilte. Doe je dat goed dan leidt dit vanzelf naar een sfeer waarin de hoofdpersoon op een natuurlijke manier in zijn of haar verhaal wordt gebracht.


Voorbereiding


Goede voorbereiding is het halve werk, een cliché die in onze tak van sport een hoog waarheidsgehalte heeft. Een grondige voorbereiding leidt tot een strak script. Dat script, dat is de leidraad voor het interview en tevens het keurslijf waarbinnen de biografisch interviewer zijn werk verricht. Dat blijkt in de praktijk beslist nodig, al was het alleen maar om binnen de gestelde tijd het maximale aan kwaliteit binnen te halen wat betreft de gewenste biografische informatie.


Die gestructureerde werkwijze biedt voor de hoofdpersoon het voordeel dat deze vooral zichzelf kan zijn en dat daardoor zijn verhalen authentiek aan het licht komen. Omdat de hoofdpersoon in deze ideaal geschapen situatie echt ervaart dat er naar hem of haar geluisterd wordt, ontstaat er een flow waarin levensverhalen opnieuw het licht gaan zien.


Bij de les blijven


Een andere belangrijke eigenschap voor onze biograaf is dat hij bij de les blijft. Lees: het script. Impulsen die gestuurd worden door persoonlijke interesses mag hij voor zich houden, ook al is de verleiding soms groot. De biograaf zal als een iets te impulsief opgebracht gespreksonderwerp te weinig biografisch gehalte heeft, in dat geval de rem moeten aantrekken en afbuigen naar de kern. In de biografische film gaat het om het leven van de hoofdpersoon en vooral hoe hij dat leven beleefd heeft. De velerlei ditjes, datjes en weetjes die, hoe boeiend deze ook mogen zijn, voegen simpelweg te weinig toe aan het biografische doel waar we ons op moeten richten. Liever onderzoeken we wat de motieven en drijfveren waren voor de hoofdpersoon, bijvoorbeeld waarom hij zo geraakt wordt door wat hij ziet in de wereld, welke impact die specifieke zaken hebben gehad op zijn levensloop of welke lessen hij er persoonlijk uit trekt.Hoofd- en bijzaken in het biografisch genre


Een ander belangrijk ding om te weten is dat een biografische film geen profileringsvideo is voor bijvoorbeeld sollicitatiedoeleinden. Uitweidingen en verhandelingen over geweldige prestaties die de hoofdpersoon verrichtte tijdens zijn loopbaan houden we dus beperkt, want voor je het weet ben je bezig met het verzamelen van materiaal voor een ander type film.


Waar gaat het dan wel om? Eigenlijk is dat alles waar een persoonlijke lading op zit. Bijvoorbeeld welke persoonlijke waarde de verschillende banen en de verrichte taken hebben opgeleverd voor zijn maatschappelijk aanzien of persoonlijke ontwikkeling en groei. Is het iemand die veel status ontleent aan belangrijke functies die ontplooid zijn, dan mag hij ons uitleggen waarom hij daar zoveel belang aan hecht, wat het hem gekost en wat het hem opgeleverd heeft. Is het iemand die heel veel om het milieu geeft en zich vanuit idealisme inzette voor natuurbehoud en een duurzame wereld, dan stellen we geen vragen over klimaatverandering, CO2 problematiek, of plastic in de oceaan, maar we willen weten wat de hoofdpersoon dreef om zich zo sterk te maken voor zijn persoonlijke doelen. Wat waren zijn kernwaarden, welke ambities koesterde hij en wat heeft het hem zijn inzet voor een betere wereld persoonlijk gebracht.Word zelf biografisch interviewer


Met deze enkele voorbeelden wordt hopelijk duidelijk waarom die biograaf sterk in zijn schoenen moet staan. Het aanbod van biografen die aan genoemde criteria voldoen is niet al te ruim bemeten. Persoonlijk leid ik nu nieuwe geïnteresseerde kandidaten op om straks volgens de richtlijnen van DeFilmVanJeLeven aan de slag te kunnen. Zodra deze professionals alle vereisten onder de knie hebben, krijgen ze een certificaat en mogen ze in zoveel mogelijk huiskamers hun interviewtalenten laven aan nieuwe persoonlijke levensverhalen. En daar zijn er nog vele miljoenen van.


Bent u zelf iemand die interesse heeft om opgeleid te worden tot biografisch interviewer voor DeFilmVanJeLeven, neem dan gerust contact op en vraag naar de voorwaarden en mogelijkheden.


Een biografische film cadeau geven?


Lijkt het u mooi om zo’n biografische film cadeau te doen aan een dierbare dan begrijpen wij u helemaal. Een persoonlijker cadeau kun je toch nauwelijks verzinnen? En ook nog een waar de gever net zo blij van wordt als de ontvanger. Wij maken graag een op maat geprinte voucher en daarna gaan we die film maken.


Wilt u zelf een biografische film?


Wilt u liever niet wachten tot u het cadeau krijgt en neemt u liever zelf initiatieven om zo’n bijzondere film over uw leven te laten maken, neem dan contact met ons op voor het inplannen van een afspraak of het beantwoorden van uw resterende vragen.


Wilt u weten wat klanten over ons zeggen? Lees dan deze blog met authentieke testimonials.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven